Skip to content Skip to footer

ENFOCATS 2022

#HabitatgeiResistencia

El Festival Enfocats del Pati Llimona arriba aquest mes de maig a la 12a edició. Al llarg dels anys, el festival s’ha consolidat com un punt de trobada entre professionals i amants de la fotografia, entitats i col·lectius que contemplen la fotografia com una eina per a la transformació social. Tanmateix, en les darreres edicions, els audiovisuals han adquirit un paper més rellevant en la programació del festival, ja que permeten mostrar la diversitat de mirades d’una manera més dinàmica.

A l’edició d’aquest any, el tema central del festival és explicar la crisi de l’habitatge que afecta la nostra ciutat, desfà la convivència veïnal als barris i distancia les famílies.

Catalunya és líder en desnonaments a l’Estat espanyol: cada dues hores es produeixen tres desnonaments. Tan sols entre gener i setembre de l’any passat, més de 7.000 famílies van ser obligades judicialment a deixar casa seva per impagament del lloguer o de la hipoteca.

Un drama social ocasionat per l’increment del preu de l’habitatge que promouen la banca, el mercat turístic i els fons voltor. A aquesta situació se li afegeix la manca d’intervenció directa en els preus del lloguer o la mobilització de cases buides per part del govern espanyol i català.

Un negoci massiu sobre l’habitatge que cada cop l’allunya més de ser un dret bàsic i que és objecte de la gentrificació. Aquest procés de transformació irromp en els barris i teixits socials que no estaven pensats per a l’acollida massiva, i que genera efectes negatius que fomenten l’expulsió de les persones residents amb menys recursos.

Plataformes antidesnonaments, militants, persones afectades pels lloguers i les hipoteques, i altres actors implicats; totes elles explicaran en primera persona la crisi de l’habitatge a què estem exposats i la forta organització veïnal que està oposant resistència contra l’especulació, fins al punt de convertir-se en un maldecap per als fons voltor.

Gràcies a la col·laboració de fotoperiodistes i fotògrafs, la fotografia ens servirà d’eix vertebrador del festival amb quatre exposicions simultànies i dues instal·lacions. Projeccions, xerrades i itineraris completaran la programació d’aquesta edició del Festival Enfocats 2022.

Col·laboren a l’Enfocats 2022:

FAQ

Per a les activitats de l’Enfocats 2022 no farà falta inscriure’s. Només hauràs d’arribar abans d’exhaurir les localitats. 

Totes les activitats i exposicions de l’Enfocats 2022 son gratuïtes i d’accés lliure.