Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Petita pagesia per la sostenibilitat. El cas de La Beneta

L’existència de petita pagesia al territori és clau per a la sostenibilitat mediambiental. I, en canvi, la mitjana d’edat dels caps d’explotacions agrícoles a Catalunya és de 62,5 anys. Cada vegada hi ha més pagesos que es jubilen sense tenir un relleu que continuï cuidant la terra. La Beneta és un projecte de relleu agrari als Hostalets de Pierola (l’Anoia, Barcelona), que vol evitar l’abandonament de terres agrícoles. Aquesta experiència personal serveix per parlar de la necessitat de pagesos i pageses davant la crisi climàtica i l’aprovisionament d’aliments. 

Considerem que l’agricultura ecològica i regenerativa són claus en la lluita contra el canvi climàtic. I és que potser és un tema poc tractat, però el sòl és un gran pulmó per al planeta, ja que l’ús adequat de la terra fa que el sòl i les plantes eliminin CO₂ de l’atmosfera. A banda, la millora de la qualitat de la terra amb un control respectuós de la biodiversitat del sòl fa augmentar la matèria orgànica i, per tant, el fa més resilient contra la desertització: un sòl amb més matèria orgànica hi farà créixer vida, un sòl explotat haurà alterat la biodiversitat i hi serà difícil de cultivar sense productes fitosanitaris o que hi creixi vegetació espontània.

La necessitat que hi hagi petita pagesia escampada pel territori no només té un sentit mediambiental, sinó també social. Que hi hagi persones dedicades a la cura de l’entorn agrari és la primera clau en contra dels incendis forestals, ajuda a crear llocs de feina al territori, deslocalitzats de les grans ciutats, i per tant dinamitza l’estructura econòmica del món rural. També afavoreix un model de consum de temporada i de proximitat, dos conceptes dels quals se n’ha abusat molt en els últims temps (amb un màrqueting moltes vegades fals fet per les grans cadenes de distribució). El consum real de productes de temporada i proximitat afavoreix un altre model econòmic, més basat en les persones i no tant en els beneficis econòmics. En relació amb la forma de consum, és interessant veure les tendències de consum de productes alimentaris dels compradors a Catalunya. On compren i d’on provenen els aliments que mengem? És sostenible l’alimentació que tenim? Quines alternatives hi ha al consum a la ciutat? I als pobles?

[Inscripció]

Fotografia cedida per la Beneta.